Drupal 7 Kurulum (Resimli Anlatım)
Yazan: Yusuf POLAT 03 Haziran 2011
Kategori: Php, Php Mysql
Bu yazımda drupal cms sisteminin kurulumunu resimli olarak anlatacağım. Bunun için öncelikle Drupal.org sitesinden güncel drupal sürümünü indiriyoruz. Drupal 7’yi indirmek için buraya tıklayınız. Türkçe dil dosyasını indirmek içinde buraya tıklayınız. Daha sonra indirmiş olduğumuz zipten çıkan bu dosyaları localde www klasörümüzün içerisine atıyoruz.Ben drupal klasörü altına kopyaladım ve anlatımda bu yolu kullanarak yapıcam.
Gelelim kuruluma. Tarayıcımıza http://localhost/drupal/ yazarak kuruluma geçiyoruz.
Standart kurulumu seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Türkçe seçeneğini seçerek kuruluma devam ediyoruz.
Veritabanı türünü Mysql olarak seçiyoruz ve veritabanı adını,kullanıcı adı ve şifreyi yazıyoruz ve kaydet butonuna basıp kuruluma devam ediyoruz.
Bu ekrana geldiğimizde kurulumun sonuna yaklaşmış oluyoruz ve aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz.
Bu ekranda sitemiz için gereken eposta,kullanıcı adı şifre vb. tanımlamaları yapıyoruz.
Ve kurulumu bitiriyoruz. Artık drupal sistemimiz hazır. Bundan sonra drupal sistemimizi daha da geliştirmek için çalışacağız.
Bunu bir başlangıç sayarsak bundan sonra drupal üzerinden anlatımlara devam edicem. Drupal’i seçmemin nedeni open source olması ve modifiye edilebilir dinamik yapısının diğer cms sistemlerine göre çok güçlü bir yapıya sahip olması. Bir sonraki yazımda drupal sisteminde tema kurulumu ve ayarları konusuna yer vereceğim.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Herkese php dolu günler diliyorum.
veli on 09 Haziran 2011 19:18 ]
selamlar üstat
benim sormak istediğim şey drupal7.2 kurulumunda veritabanı bölümünde ek secenek olarak mysql i sunmaması ama senn kurulumunda sunuyor
mysqlide görebilmem için ne yapmam gerekli ?
Yusuf POLAT on 10 Haziran 2011 23:40 ]
Ben bu resimli anlatımı Drupal 7.2 sürümü ile yaptım ve mysql sürümü ile ilgili sıkıntı olmadı. Localde kurmaya çalışıyorsanız büyük ihtimalle mysql çalışmadığı için drupal veritabanını göremiyordur ve bu yüzden seçenekler arasında görünmüyordur. Yada mysql ile ilgili ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmışsanız bu yüzden de görünmüyor olabilir.
melek on 23 Aralık 2011 07:26 ]
öncelikle anlatımınızdan dolayı teşekkürler.ben tez projem için bir arkadaşlık sitesi yapacağım fakat drupalı yeni kullanmaya başladığım için hangi eklentileri kullanmam konusunda bir fikrim yok. bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler
Yusuf POLAT on 23 Aralık 2011 08:28 ]
Öncelikle drupal sürümlerine göre eklentiler değişiyor. Arkadaşlık sitesi yapmayı düşündüğünüz için sizin bolca eklentiye ihtiyacınız olacak. Gelelim eklenti önerilerime…
ImageField, ImageCache, jQuery UI(Jquery Kullacaksanız), CAPTCHA, Views Slideshow, Rules, Menu block, Embedded Media Field, SWF Tools, Views Custom Field, Author Pane(Sizin İçin Gerekli), Privatemsg (Özel Mesajlaşma Düşünüyorsanız), Image Resize Filter eklentilerini kullanabilirsiniz.
Kullanabileceğiniz daha farklı eklentilerde var. Burada benim size eklenti önermemden çok sizin ne çapta bir arkadaşlık sitesi yapmak istediğiniz önemli. Önce kendinize bir yol haritası çıkarın. Bu yol haritasına göre sitenizde hangi özellikleri kullanacaksınız bunu bir netleştirin, daha sonra ona göre eklenti seçimini yaparsınız yada seçmenizde yardımcı olurum.
hakan on 28 Mart 2012 18:18 ]
Anlatımınız için teşekkürler.
Peki Drupal 7 de ingilizce olarak kurduk ama türkçeye cevirmek istiyoruz. Local de çalısıyorum. “tr.po” dosyasını indirdim ama nereye kopyalayacagımı bilmiyorum. (Local : Wamp Server)
Yusuf POLAT on 28 Mart 2012 19:08 ]
http://localhost/drupal/admin/settings/locale/language/import
linkine tıklayıp indirdiğiniz .po dosyasını import etmeniz gerekiyor. Yukarıda ki linkte drupal yazan yerde sizde drupalın kurulu olduğu dizini eklemelisiniz.
davs on 22 Haziran 2012 10:59 ]
hocam benim şöyle bir sorunum var yardımcı olabilir misini?
sunucuya yükledim.Şifre ve kullanıcı adlarım kesinlikle doğru
veritabanı hatasını wordpresste de almıştım.yardımınızı bekliyorum.
http://i.imgur.com/KeJhU.png
ergin on 13 Eylül 2012 13:42 ]
indirmis oldugumuz dosyalari localde www dosyasina atiyoruz demissiniz fakat ben tam olarak ne demek istediginizi anlamadim. Biraz daha aciklamamaniz mumkun mu? ik web sitemi yapmak istiyorum 😉
Yusuf POLAT on 14 Eylül 2012 09:31 ]
Kendi bilgisayarınızda php çalıştırıyorsanız kullandığınız yazılıma bağlı olarak xampp için htdocs klasörü wamp için www klasörü kurulum yaptığınız dizinde mevcuttur.www diye kastedilen dizin burasıdır.
alılveriş siteleri on 20 Eylül 2012 14:09 ]
Çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler