Sigara Yasağı Başladı, Peki Nerelerde Sigara İçmek Yasak
Yazan: Yusuf POLAT 19 Temmuz 2009
Kategori: Genel
Nihayet beklenen bu yasak bugün itibariyle başladı.Artık herkes istediği yerde sigara tüttüremeyecek.
Yaşasın temiz hava alanları…
Sigara yasağı nerelerde uygulanacak sorusunun yanıtı;
- Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait binaların kapalı alanları.
- Kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları.
- Okulların, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının tüm alanları.
- Apartman merdivenleri veya asansörü gibi ortak kullanım alanları.
Peki nerelerde içilebilecek bu sigara?
- Eğlence hizmeti verilen işletmeler dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların açık alanları.
- İkamete mahsus evler.
- Yaşlı bakım evlerinin, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerin, ceza infaz kurumlarının, şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinin yüzde 10’u. (Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.)
- Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı tesislerde toplam seyir alanının yüzde 50’si.
- Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar.
Sigara içilmenin yasak olduğu kapalı alan nedir?
Üstü geçici veya kalıcı kapalı olan ve pencere ile kapı hariç yarısından fazlası örtülü olan alanlar kapalı alan olarak belirtiliyor. Buralarda içilmesi yasak. Üstünün kapalı olup kenarlarının yüzde 50’si açık ise sigara içilebilir. Örneğin üstü kapalı, bir duvarı kapalı üç duvarı açık ise açık alan sayılıyor. Üç duvarı kapalı ise kapalı alan.
Kapalı alanlardaki sigara içme odaları ne olacak? Yasak restoran, cafe gibi mekanların tüm bölümlerini de kapsıyor mu?
Eskiden oluşturulmuş her türlü sigara içme alanı 19 Temmuz 2008 tarihi itibarıyla kapatılacak. Yasa restoran, cafe, bar gibi mekanlarda da tütün ürünleri tüketimini tamamen yasaklıyor.
Toplu taşıma araçlarında sigara içilmesi yasak. Peki trende yataklı vagonda ya da otel odasında durum ne?
Kanun gereği demiryolu toplu taşıma araçlarında da özel vagonlar dahil hiçbir alanda tütün ve tütün ürünleri artık tüketilemez. Ancak otellerdeki özel müşteri odasında otelce bir yasak yoksa sigara içilebilir.
Çalışanlar iş yerlerinin balkonları ya da yangın merdivenlerinde sigara içebilr mi?
Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamayacak. İşyerlerinde sigara artık sadece bina dışında içilebilecek.
Yeni yasa ile izmaritleri yere atmak da yasaklandı. Çöp kutusu olmadığı için izmarit yere atılırsa kim suçlu olacak?
İşyerlerinin dışına izmarit için gerekli çöp kutusu koyma görevi, alan müstakil ise (bahçe vb.) işyeri sorumluluğunda. Değilse bağlı bulunduğu belediyeye ait. Kanun gereği, tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye attığı takdirde kişiye Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği 25 TL idari para cezası uygulanacak.
Elektronik sigaralar kapalı alanlarda serbest mi?
Hayır. Çünkü nikotin içeren bu cihazlar ve kartuşlarının, alım yolu ile dozu dikkate alındığında, yüksek dozda bağımlılık yapma riski taşımaktadır. Sağlık Bakanlığı bu ürünlerin kullanımını da yasakladı.
Sigara içenler ne yapacak?
Kanunun amacı sigara içenleri sıkıntıya sokmak değil, içmeyenleri sigaranın ölümcül bütün etkilerinden tamamıyla korumaktır.
Yasağı sürekli delenler işletmeler için farklı ceza var mı?
Kanuna aykırı hareket eden işletme sorumluları ya da şirketler hakkında 500 TL den 5.000 TL’ye kadar (müşteri ya da çalışan sayısına bağlı olarak) idari para cezası uygulanır. Başka bir cezai uygulama yoktur. Ancak kanun gereği uygulanabilecek cezalar yalnız para cezalarından ibaret değildir. Örneğin kanunla kendilerine yüklenen görevi yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında, tabi oldukları mevzuatta yer alan disiplin hükümleri uygulanacak olup küçüklere sigara satanlara da 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir.
Cezaları kimler kesebilecek?
Kanuna göre yetkili kılınan kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları, TAPDK, belediye encümeni, mahalli mülki amir ceza verebilir.
Yasal uyarı yazılarında şikayet yeri belirtilecek mi?
Yasal uyarı yazılarının bulunduğu yerde tütün ürünü tüketilmesi halinde idari yaptırım uygulanması için başvurulacak kişi veya kurumun adı ve telefonu açıkça yazılacak. Bu uyarıyı asmayanlara ayrıca zabıta cezası kesilecek. Uyarılara rağmen buna uymayanlarla ilgili yasal işlem yapılacak.
Şikayette şahit ya da delil şart
Yasağın ihlal edildiğini gördüğünüzde 155’i arayabilirsiniz. Sigara içme yasağının delinmesini belgeleme açısından iki kişinin müracaat etmesi ya da fotoğraflı belgelemesi yeterli. Çünkü tek kişinin şahitliği zayıf kalacağından bir de şahit götürmesi gerekiyor. Bunu valilik ve kaymakamlığa da yazılı şikayet edebilirsiniz.
İzmariti yere atana da 25 lira ceza kesilecek
Yorumlar