Windows OEM Lisans nedir, Kutulu Sürüm Lisans Nedir?
Yazan: Yusuf POLAT 25 Ağustos 2012
Kategori: Microsoft, Windows
Windows OEM Lisans nedir, Kutulu Sürüm Lisans Nedir?
Bu soru işletim sistemi satın almak isteyen herkesin durup düşündüğü bir konudur. Ve haliyle insanların hangisini almalıyım diye kararsız kaldığı ve ucuz olması sebebiyle OEM yazan ürünlere yöneldiği bir durumdur. Geçenlerde birkaç arkadaşımın bu konuyla ilgili sorusuyla karşılaşınca faydalı olur diye düşünerek bu makaleyi yazmaya karar verdim.
Windows OEM Lisans nedir, Kutulu Sürüm Lisans Nedir?
OEM ve perakende olarak geçen (Orjinal tabirleriyle retail veya kutulu sürüm) lisans arasındaki bazı farklar vardır.
OEM = Original Equipment Manufacturer, Türkçesi Orijinal Donanım Üreticisi; yani kullandığımız tüm bilgisayarların Asus, HP, MSI, Casper, Samsung, Acer vb. gibi üreticileri sayabiliriz. OEM sürümü temelde bu üreticilere hitap ediyor. OEM sürümün fiyatı diğer sürümlere göre daha düşüktür. Bunun nedeni üreticilerin sistem toplayıcısı/satıcısı olup ürettikleri sistemin maliyetini düşürmek ve ürettikleri bu sisteme destek vermek durumunda olmalarıdır.
Son kullanıcılar olarak biz bu tanıma uymamaktayız. OEM lisans kullanabilmek için bir sistem üreticisi/toplayıcısı olmamız ve topladığınız sistemi üçüncü bir şahsa/firmaya satmamız gerekiyor. Kendi sistemimizi topluyor olmamız OEM lisans kullanmak için yetmiyor aynı zamanda bunu satmamız da gerekiyor. Ayrıca OEM lisans kurulu sisteme teknik destek Microsoft tarafından verilmez. OEM lisansı satan kişi yada firmanın yükü yani OEM lisans kullanıyorsak destek alamayız.
Gelelim kutulu yani perakende sürüme; İşte bu sürüm son kullanıcı olarak bize hitap eden sürümdür. İşletim sistemi satan teknoloji mağazalarının raflarında gördüğümüz kutu içerisinde satılan işletim sistemleri perakende ürünüdür. Donanım üretme, toplama ve satma gibi bir işimiz olmadığı için fiyatlar OEM’e göre yüksektir.
OEM lisans ile perakende sürüm lisans arasındaki can alıcı farklara gelirsek:
1. OEM sürümde (Bir PC veya laptop aldığımızda yüklü gelen Windows İşletim Sistemini kastediyoruz) Microsoft’tan teknik destek alamazsınız. Teknik desteği OEM firma sağlamak zorundadır. Kutulu perakende sürümde Microsoft’un başını istediğiniz kadar ağrıtabilirsiniz.
2. OEM lisansınızı başka bir PC’ye taşıyamazsınız, hangi sistemle beraber aldıysanız sadece onda kullanabilirsiniz. Kutulu perakende lisansı ise A bilgisayarından B bilgisayarına taşıyabilirsiniz. Sadece bir telefona bakar.
3. OEM sürümde 32/64 mimari değişimi de yapamazsınız; yani laptop alırken üzerinde 32-bit Windows 7 lisansı varsa bunu 64-bit’te çeviremezsiniz. Kutulu perakende sürüm iki mimariyi de sunar. İleride tekrar mimari değişimi yapmak isterseniz bunda serbestsiniz. Yani ilk seferde 32 bit kurup etkinleştirdikten sonra, ikinci veya üçüncü kurulumlarda 64-bit kurabilir ve ürününüzü sorunsuzca etkinleştirebilirsiniz .
Akıllarda ki OEM ve kutulu perakende sürüm arasındaki fark karmaşasını çözebildiysek ne mutlu.
Metin on 24 Mart 2013 22:57 ]
çok aydınlatıcı bir yazı olmuş,teşekkür ederim.
bulent on 24 Nisan 2013 22:59 ]
çok faydalandım, inşAllah mesleğinde daha çok yükselirsin kardeşim.
çok kişinin işine yarayacak, çok aranılan konularda, derinlemesine bilgi vermen, siteni çok kişiye tanıtabilmen, kullanmalarını sağlayabilmen için en doğru yoldur.